Запад поново покренуо тему о хемијским нападима у Сирији! Наравно поново оптужују Сирију

Док светски медији расправљају о пандемији коронавируса и укидању карантинских мера у разним државама, на западу су одлучили покренути стару и веома контроверзну тему хемијских напада у Сирији.
Запад поново покренуо тему о хемијским нападима у Сирији! Наравно поново оптужују Сирију

О питањима употребе хемијског оружја у Сирији се дуго говори, али не тако активно у последње време – јасно је да Вашингтон више нема интереса за свргавањем Башара ал-Асада. Међутим, то није спречило западне земље да говоре на најгрознији начин у знак подршке извештају истражитеља ОПЦВ који су званични Дамаск оптужили за употребу хемијског оружја.

Сам извештај објављен је пре више од месец дана. У њему је наведено да су сиријске ваздухопловне снаге наводно одговорне за „низ хемијских напада са сарином и хлором крајем марта 2017. у граду Ел Латамна“.

„Постоји разуман разлог да се верује да су људи укључени у употребу хемијског оружја у Ел Латамну – сарин 24. и 30. марта 2017, као и хлор 25. марта 2017. – припадали сиријским ваздухопловним снагама“, рекао је Сантиаго Онате-Лаборде, координатор истражног тима.

У самом извештају је наведено да су 24. марта 2017. сиријска ратна ваздухопловства Су-22 слетила из ваздушне базе Шаират у провинцији Хомс и бацила ваздушну бомбу са сарином на југу Ел Латамне. Дан касније, како је предложио ОПЦВ, сиријски хеликоптер бацио је цилиндар са хлором у градску болницу, а 27. марта авион СУ-22 наводно је поново бомбардиран сарином у јужном делу града.

„Извештај истражне и идентификационе групе додао је велику и растућу базу доказа да Асадов режим врши хемијске нападе у Сирији као део циљане кампање за насиље над сиријским народом“, прокоментарисао је ситуацију државни одсек.
Само је Мајкл Помпео лагао и говорио о доказима, јер их није било. Заправо, то објашњава даље деловање западних земаља.

Као што се могло очекивати, извештај истражног тима је подржан. Велика Британија, Француска, Немачка, Белгија, Пољска и Естонија су то урадиле. Значајно је да је одлука донета на састанку иза сцене, али на нивоу Савета безбедности УН-а. Састанак је био толико затворен да Русија и Кина нису учествовале у њему. Непотребно је рећи да све то поставља сумњу у транспарентност рада Уједињених нација?

Чињеница је да је састанак одржан уз учешће генералног директора ОПЦВ-а Фернанда Ариаса који је требао изразити све анти-сиријске „аргументе“.

Али Русија је инсистирала да догађај буде јаван и сви су могли чути на чему се базирају наводи. Уместо тога, јавност није добила транспарентност, већ пресуду шест земаља које „у потпуности подржавају закључке извештаја“. На чему се заснивају ови закључци споредни су.

„Оштро осуђујемо употребу сиријског оружја од стране сиријских ратних снага, како се наводи у извјештају. Особе укључене у употребу хемијског оружја требале би бити одговорне за ове одвратне акције ”, наводи се у западном саопштењу.

Гаман специјално за Њуз Фронт

Коментари: