ИСПОВЕСТ терориста ИСИЛ: Изводили смо многе операције у координацији са САД

Као резултат безбедносне операције у сарадњи са локалним становницима сиријске пустиње Ал-Бадија, надлежне власти су поставиле заседу терористичкој ћелији ИСИЛ  , коју је чинило шест чланова, од којих су три погинула, а остали су ухапшени – Салах Џабер Ад-Дахер, звани Абу Абдурахман Ас-Саљафи, Али Салим Јахјиа, звани Абу Ал-Бара Ал-Хомси, и Амер Абдел-Хафар Наме, звани Абу Саван, преноси САНА.

ИСПОВЕСТ терориста ИСИЛ: Изводили смо многе операције у координацији са САД

Тројица терориста на ТВ каналу Ас-Суриа признали су да су извршили разне терористичке операције, од убистава, погубљења и отмица до саботажа и уништавања државне и приватне имовине. Они су констатовали да су многе од ових операција изведене у координацији с вођама терористичке организације ИСИЛ и америчким окупационим снагама распоређеним у области Ат-Танф на сиријско-јорданској граници.

Терористички Ад-Дахер рекао је да се 2018. године придружио терористичкој организацији ИСИЛ преко једног од својих рођака, који је искористио његову тешку финансијску ситуацију.

Са своје стране, милитантни Абу Ал-Бара Ал-Хомси, рођен 1999. године, становник Хомс-а, приметио је да је 2017. године упознао власника продавнице одеће Фирас Ал-Халид, који му је понудио износ од сто до две стотине долара и пребацио га у провинцију Рака, где је придружио се такфири организацији.

Абдел-Хаффар, рођен у Хаску 2001. године, рекао је да је у априлу 2019. године контактирао рођака, члана ИСИЛ-а, који му је понудио новац и аутомобил за улазак у редове ове терористичке организације.

Терористи су приметили да су неколико недеља похађали верске курсеве и курсеве џихада, као и да су се обучавали за поседовање различитих врста оружја.

Они су навели да су, док су се налазили у редовима терористичке организације ИСИЛ, сусрели друге борце разних националности, међу којима су држављани Туркменистана, Чеченије, Узбекистана, Дагестана, Азербејџана, Француске, Британије и Индонезије.

Милитанти су рекли да су учествовали у нападима на цивиле у сиријској пустињи који су тражили тартуфе, а убили су их 21 поред терористичких операција против патрола и конвоја сиријске војске.

Терористи су сведочили да им је америчка војска у региону Ат-Танф дала упутства да изврше нападе на положаје сиријске арапске војске, нарочито на области Тадморе, аеродром Т-4 и нафтна поља.

Према сведочењу, они су имали везе са фракцијама Магавир Ас-Саура и Касад које су подржале америчке окупацијске снаге. Американци су им пружали различито оружје и залихе хране, а такође су плаћали од 100 до 1.000 долара, у зависности од свог положаја.

Превод: Њуз Фронт

Коментари: