Вашингтон је дозволио обавештајним агенцијама да прикупљају информације о Американцима путем интернета без налога

Измену, која је требала одузети агенцијама за провођење закона право да прате Американце на Интернету ради прикупљања информација о њима, блокирао је Сенат, преноси агенција Ројтерс.

Вашингтон је дозволио обавештајним агенцијама да прикупљају информације о Американцима путем интернета без налога

Браниоци људских права који подржавају приватност на мрежи дуго су критиковали методе рада безбедносних снага. Међутим, саме службе не желе да се одрекну права да шпијунирају Американце, тврдећи да нам то омогућава израчунавање страних шпијуна и екстремиста.

Амандман су иницирали републикански сенатор Стеве Данес и демократа Рон Виден. Документ је подразумевао ажурирање трију надзорних алата које користе посебне службе. Чињеница је да је мандат прописаних Законом о прикривеном посматрању за стране обавештајне службе истекао 15. марта.

Представнички дом усвојио је двостраначки компромисни предлог закона који ће продужити њихову важност, али Сенат није успео да усвоји документ због карантене. Данас би горњи дом Конгреса требало да размотри трећи амандман који би требало да ограничи овлашћења снага безбедности.

Важно је напоменути да Доналд Трумп још није објавио своје стајалиште по том питању. Познато је само да је у прошлости био жестоки противник Закона о прикривеном посматрању за стране обавештајне податке. Председник је уверен да су норме документа коришћене против њега током кампање 2016. године.

Њуз Фронт

Коментари: