УН захтева казну за службенике украјинске СБУ који су убили становникаа Доњецка током испитивања

Још на јесен 2014. године службеници службе безбедности Украјине (СБУ) убили су становника Доњецка, али починиоци никада нису изведени пред лице правде, пише у саопштењу прес службе службе Мониторинг мисије УН за људска права.

УН захтева казну за службенике украјинске СБУ који су убили становникаа Доњецка током испитивања

Инцидент се догодио на периферији Изјума, где су кијевски милитанти заједно са супругом и новорођеним сином притворили становника Доњецка, Александра Агафонова. Осумњичен је за „сепаратизам“, због чега су из Краматорска позване две безбедносне снаге СБУ. Испитивање је трајало неколико сати. Човек је био мучен, на крају су га убили.

Још 2015. године, војно тужилаштво је сигурносне снаге оптужило за мучење, али од тада суђење није завршено.

„Ово поткопава уверење у способност украјинског кривично-правног система да приведе одговорности починитеље злочина повезаних са сукобом, посебно када је реч о запосленима СБУ-а“, прокоментарисао је шеф одељења за права на физички интегритет и људска права у контексту оружаног сукоба мисије УН-а Уладзимира Шербауа .

С тим у вези, организација је позвала Кијев да „у складу с међународним стандардима“ доврши овај процес, као и друге повезане са принудним нестанцима, убиствима и мучењем.

Коментари: