(ВИДЕО) Сарајево, јаке полицијске снаге због мисе за „жртве“ Блајбурга, антифашисти протестују

На комеморативној шетњи Савеза удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата окупио се велики број људи како би изразили пијетет према жртвама Другог светског рата, али и послали антифашистичку поруку, поводом Блајбуршке комеморације у Сарајеву. Појачане мере сигурности, укључујући ограничења кретања у околини катедрале.

Комеморација жртвама фашистичке НДХ-а се одржава упоредо са мисом за жртве Блајбурга у сарајевској катедрали.

„Фашизму који је поново након 35 година дигао главу и настоји да све оно што је народ 45 година потиснуо у заборав поново да оживи“, казао је Накаш.

Бројне невладине организације, али и политичке странке из БиХ, позвале су грађане Сарајева на протестна окупљања у време служења мисе, коју су оценили као политички догађај чији је циљ рехабилитовање усташког режима и НДХ.

Његова порука је јасна – уколико не кажемо своје не, фашизам ће владати Европом и светом.

Одржавање комеморативне шетње дозвољено је уз поштовање здравствено-епидемиолошких мјера, а припадници Црвеног крста присутнима дијеле маске и дезинфикују руке. Министарство унутрашњих послова у Сарајеву потврдило је да ће због најављене мисе данас бити појачане мере сигурности у главном граду БиХ, укључујући ограничења кретања у околини катедрале.

Најава скупа у Сарајеву изазвала је бурна реаговања странака, невладиних организација и појединаца, који су то осудили, сматрајући да се тиме креира нова историја и врши ревизија чињеница о Другом светском рату.

Покровитељ мисе је Хрватски сабор, а супокровитељ Хрватски народни сабор у БиХ.
Такође, из Јеврејске заједнице БиХ су казали да се комеморирају се крвници наших мајки, очева и дедова.

Одлука о одржавању мисе у Сарајеву донесена је након што је одлучена да ове године неће бити традиционалног обиљежавања на Блајбуршком пољу у Аустрији. Осим у Сарајеву, комеморација се одржава и на загребачком гробљу Мирогој.

Митрополит Хризостом поручио је да Блајбург у Сарајеву затвара врата сарадње с Надбискупијом и Винком Пуљићем, а осуде су стигле од бројних бх. политичара и странака.

С друге стране, челник ХНС-а и председника ХДЗ-а Драган Човић поручио је да миса за Блајбург није чин мржње ни екстремизма и Сарајево припада свима нама.

Директор јерусалимског Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф каже да је ужасно то што се у Сарајеву одржава миса за оне који су страдали у Блајбургу, посебно потенцирајући улогу Макса Лубурића у догађајима из Другог светског рата.

Дан уочи мисе у Сарајеву су на Маријин Двору и изнад Вјечне ватре постављене фотографије које сведоче злочинима НДХ.

 

РТС