Да није било вируса короне, сви из Загреба и Сарајева били би у Блајбургу

Директор Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је да би, да није било вируса корона, сви из Загреба и Сарајева као и увијек отишли у Блајбург.

Штрбац је напоменуо да се сломом фашизма у Југославији очекивало да се квислинзи у тадашњој држави предају, али да су неки наставили пут према Аустрији са намером да се предају савезницима.

„Они нису сви побијени. Неки су ишли на тај пут пешке кроз Словенију, Војводину, до Македоније чак. Пролазили су кроз места која су страдала у Другом светском рату и народ је излазио, исцрпљивао их глађу, батинао их и страдало их је доста у тим колонама“ – рекао је Штрбац за Телевизију „Пинк“.

Он је подсетио да је Сабор Хрватске 1995. године преузео покровитељство над манифестацијом у Блајбургу.

Историчар Момчило Диклић указао је да Хрватско издваја више средстава за обекежавање Блајбурга него што то ради за борбу против антифашизма.

„Хрватска је већинским делом учествовала на страни фашиста. Данашњој Хрватској и Католичкој цркви окосницу чини режим НДХ Анте Павељића. То је стварно, а формално није тако, јер у документима као што је Устав они се позивају на антифашизам“ – рекао је Диклић.

Према његовим речима, Хрвати покушавају да обману свијет „али се види њихова права оријентација“.

РТРС