Поповић: Повампирење усташтва није случајно

Министар у Влади Србије и председник Српске народне партије Ненад Поповић осудио је блајбуршку мису у Сарајеву и навео да њено одржавање, уз пренос на Хрватској радио-телевизији и подршку шефа дипломатије Хрватске Гордана Грлића Радмана, показује да је усташтво потпуно легализовано у државним институцијама Хрватске.

Ненад Поповић (фото: Лола Ђорђевић)

Ненад Поповић навео је у писаној изјави да агресивно повампирење усташтва у години када цео свет слави јубилеј 75 година од Велике победе у Другом светском рату није случајно.

„Подршка министра спољних послова Хрватске блајбуршким квислинзима, емитовање спота усташке иконе Марка Перковића Томпсона на државној телевизији Црне Горе, штампање поштанске маркице са мапом НДХ у Северној Македонији, као и похвала чистоће и правилне употребе хрватског језика у периоду НДХ на часу приказаном на Радио-телевизији Војводине, показује да све усташе ипак нису поражене у Другом светском рату“, оценио је Поповић.

Он је казао да је Хрватска, данас најмлађа чланица ЕУ, једини савезник Хитлерове Немачке која никада није денацификована и кажњена за зверства почињена током Другог светског рата.

„Управо у томе лежи разлог зашто се данашње усташе осећају охрабрене да слободно промовишу своје ставове и легитимизују геноцидну идеологију која је довела до страдања милион Срба и Јевреја у НДХ у Другом светском рату“, оценио је Поповић.

Поручио је да Србија више никада неће беспомоћно посматрати догађаје који прете да угрозе безбедност српског народа у окружењу, већ ће, како је навео, бити спремна да, уз помоћ својих осведочених савезника, стане у заштиту свог народа и обезбеди његов миран опстанак на просторима где се вековима говори српским језиком и моли у Српској православној цркви.

„Никоме нећемо дозволити да силом затире српски идентитет и отима српске светиње“, закључио је Поповић.

РТС