Зеленски мења стратегију за Донбас

Председник Украјине Владимир Зеленски променио је стратегију за повратак Донбаса коју је донео његов претходник Петро Порошенко, саопштила је украјинској телевизији „НАШ“ посланица Врховне раде из партије „Слуга народа“ Марина Бардина.

Зеленски мења стратегију за Донбас

Према речима Бардине, Украјина сада жели да да званични статус својој делегацији у Тилатералној контакт групи. Она је додала да је држава почела да спроводи Мински споразум.

„Ове недеље су први пут одржани преговори сада већ званичних лица наше државе“, саопштила је Бардина.

По њеним речима, сада су у току преговори о изборима на територији ДНР и ЛНР. Међутим, њихово одржавање може бити обављено тек када Украјина преузме контролу над границом.

Бардина сматра да је сада приоритет давање приступа „Црвеном крсту“ на територији непризнатих република. Она је нагласила да ће то помоћи да се организује размена заробљеника „сви за све“.

Раније је било саопштено да је Дмитриј Козак, који је у Кремљу задужен за питање Донбаса, посетио Берлин. Он је био позван у Немачку због отсуства напретка у реализацији Минског споразума. Према речима Козака, разговори су били конструктивни и изразио наду да ће они дати додатни импулс „нормандијском формату“.

Спутник

Коментари: