Чешки министар полиције признао: Немамо доказе за уношење отрова из Русије

Чешка полиција и обавештајне службе, изгледа, немају доказе да је Рус са дипломатским пасошем донео у републику смртоносни отров како би отровао локалне политичаре, изјавио је чешки министар полиције Јан Хамачек.

Чешки министар полиције признао: Немамо доказе за уношење отрова из Русије

„Дипломату можете да протерате ако имате конкретне доказе да ту нешто има. Нажалост, судећи по томе како се све одвија, полиција и службе вероватно немају доказе“, рекао је он за чешку телевизију.

Министар је додао да поменути руски дипломата тренутно нема заштиту, али да су преговори по том питању у току.

Он је такође саопштио да су писања медија о том инциденту отежала рад бројних ресора и позвао на кажњавање кривца.

„Рус“ у Чешкој са смртоносним отровом

Раније је у чешком часопису „Респект“ објављена истрага о руском држављанину који је, наводно, стигао у Чешку са смртоносним отровом с циљем да отрује три локална политичара у Прагу, који су умешани у уклањање споменика совјетском маршалу Ивану Коњеву. Према навођењу чешког часописа, градоначелник Прага и начелник једног од округа града добили су заштиту због извештаја о претњи тровањем.

С тим у вези, интернет издање медија Сезнам објавило је разговор свог новинара с Андрејем К., који је представљен као руководилац руске агенције у Прагу са дипломатским статусом. Медији га означавају као особу која је наводно у априлу донела отров рицин. Чешка телевизија је објавила да је дипломата који је наводно умешан у ову ситуацију управо руководилац представништва „Россотрудничества“ Андреј Кончаков.

Тим поводом реаговала је руководилац руске агенције „Россотрудничество“ Елеонора Митрофанова, која је окарактерисала као чисту провокацију писање чешких медија о томе да је наводно шеф представништва агенције у Прагу донео смртносни отров у главни град Чешке како би отровао тамошње званичнике.

Руска амбасада у Прагу тражила је од чешке стране полицијску заштиту за званичника дипломатске мисије, против кога су у чешким медијима покренуте лажне оптужбе за наводну припрему атентата на локалне политичаре.

Тим поводом већ се огласио и шеф дипломатије Сергеј Лавров, који је рекао да чешки медији без икаквог доказа пишу да је Русија наводно организовала тровање неких лица у Прагу.

Спутник

Коментари: