Турска очекује да ће коронавирус уништити спољну политику САД-а

Пандемија коронавируса могла би окончати америчку хегемонију, што се наставља још од времена хладног рата.

Турска очекује да ће коронавирус уништити спољну политику САД-а

Ово је рекао Кадир Устиун, главни координатор канцеларије Фондације за политичка, економска и социјална истраживања Турске у Вашингтону.

Према његовим речима, с обзиром на економску штету коју је епидемија нанела Сједињеним Државама, велика је вероватноћа да ће приморати америчку администрацију да ревидира спољну политику. То посебно може утицати на присуство Сједињених Држава у другим регионима, укључујући Блиски Исток. Устиун је повукао паралелу са одлуком Велике Британије, која је, услед економске кризе 1967. године, одлучила да повуче трупе из Бахреина, Јемена и Малезије.

Посебно питање за Анкару је финансирање Вашингтона од оружаних група у Сирији, укључујући курдске банде које је Турска признала као терористичке.

Штавише, ако Доналд Трумп побиједи на изборима у новембру, онда ће Америка Фрст довести до још веће изолације Сједињених Држава и ослабити везе Вашингтона са њиховим савезницима. Међутим, чак и ако победи Џо Бајден, Конгрес ће престати подржавати велике и скупе кампање у другим земљама, напомиње експерт.

До данас, Сједињене Државе остају лидери у ширењу коронавируса. Сада је више од милион и пол заражених и готово 90 хиљада смртних случајева тамо.

Њуз Фронт

Коментари: