Дачић: Пандемија коронавируса показала колико је битно да регион сарађује

Министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на видео конференцији министара спољних послова Западног Балкана и министара спољних послова чланица ЕУ које су непосредни суседи региона (Грчка, Бугарска, Румунија, Хрватска, Словенија). Конференција је одржана на иницијативу министара спољних послова Грчке и Северне Македоније – Никоса Дендијаса и Николе Димитрова.

Дачић: Пандемија коронавируса показала колико је битно да регион сарађује
Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

Ивица Дачић је у обраћању истакао да је актуелна криза у вези са пандемијом коронавируса показала колико је битно да регион сарађује, јер вирус не познаје границе, степен економског развоја или неке друге међусобне разлике.

Министар спољних послова је поновио спремност Србије за даљим ангажовањем на нивоу региона ради учвршћивања економских веза и јачања заједничког тржишта.

Поздравио је одлуку о успостављању тзв. „Зелених коридора“ у нашем региону, што је омогућило да се у кризи изазваној корона вирусом медицинска опрема и основне животне намирнице неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

Дачић је изјавио да је Србија предузела конкретне кораке ка постепеном отварању граница, уз поштовање епидемиолошких препорука.

„Почев од 1. јуна, отварамо границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе и Северне Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону. Очекујемо да ће и остали партнери из овог дела Европе, поштујући савете експерата, кренути у ублажавање мера и постепено отварање граница“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је, у циљу отклањања негативних последица пандемије, усвојила Програм економских мера за смањивање негативних ефеката пандемије и подршку привреди који обухвата мере пореске политике, директне подршке приватном сектору, мера за очување ликвидности приватног сектора и директне подршке пунолетним грађанима Србије.

Када је у питању европски пут Србије, Дачић је нагласио да, без обзира на тренутне околности, Србија није изгубила из вида значај европског пута и свеобухватне реформе друштва.

„Настављамо да радимо на реализацији наших циљева и надамо се да ће, у складу са тим, ускоро бити отворена и нова преговарачка поглавља са Србијом“, закључио је Дачић.

Истиче да су сви током пандемије били усмерени пре свега ка очувању здравља и живота наших грађана, међутим, сада се назиру нови изазови и потреба превазилажења последица кризе.

Тема конференције била је „Како успешно допринети, кроз заједничку сарадњу, наредним фазама суочавања са социо-економским последицама пандемије“.

Спутњик

Коментари: