Лавров: Верујем да ће „Северни ток 2“ бити реализован, нећемо утицати на Немачку

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да верује да пројекат „Северни ток 2“ неће бити обустављен и додао да Русија, за разлику од америчких партнера, по том питању неће утицати на Немачку.

Лавров: Верујем да ће „Северни ток 2“ бити реализован, нећемо утицати на Немачку
„Северни ток 2“

„Не мислим да пројекат може да буде заустављен. Уверен сам да ће бити реализован, за то су заинтересоване и Немачка и друге европске земље, чије компаније учествују у његовој реализацији, за то је заинтересована, на крају крајева, цела Европа, јер ће то ојачати европску енергетску безбедност“, рекао је Лавров на прес-конференцији после састанка Савета држава Балтичког мора.

У том контексту, руски министар је најавио да ће ускоро, током данашњег дана, разговарати с немачким колегом Хајком Масом. Лавров је, међутим, истакао да Русија неће покушавати да у вези с тим питањем утиче на Немачку.

Наиме, Федерална мрежна агенција Немачке (БНА) одбила је захтев „Норд стрима 2 АГ“, оператора гасовода „Северни ток 2“, да овај гасовод ослободи правилника ажуриране Гасне директиве Европске уније.

Према наводима, ова одлука значи да оператор гасовода мора најмање половину капацитета гасовода да резервише за алтернативне добављаче, упркос њиховом одсуству. Другим речима, „Гаспром“, који има монопол на испоруку руског гаса у иностранство, може да испоручује само 27,5 милијарди кубних метара гаса годишње, а не 55 милијарди.

Нећу о томе причати с Масом

„Немам намеру да о томе разговарам с Масом. Нећу терати немачку владу на ову или ону одлуку, како то покушавају наши амерички партнери“, рекао је он.

„Недавно, или, како мислим, јуче је амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао телефоном с Масом, с којим ћу имати разговор за сат времена… Помпео је директно позвао Немачку да не учествује у пројекту ’Северни ток 2‘“, рекао је шеф руске дипломатије.

Руски министар је апеловао да се то питање не политизује, истичући да ће се све решавати на правном пољу. Указао је да је, међутим, чињеница да постоје активни напори да се пројекат омета.

Ко се противи пројекту

Прописи Гасне директиве ЕУ измењени су због активног супротстављања изградњи гасовода од стране Украјине, САД, Балтичких земаља и Пољске, које сматрају да је пројекат искључиво политички и да ће појачати зависност Европе од Русије.

Крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турског тока“. Сједињене Америчке Државе захтевале су да компаније које полажу цеви за гасоводе, одмах престану са радом. Швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Спутњик

Коментари: