САД позивају на дијалог и уздржаност у Црној Гори

Америчка влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмента.

САД позивају на дијалог и уздржаност у Црној Гори

У писаном одговору на питање Гласа Америке да прокоментарише протесте у Црној Гори после хапшења свештеника СПЦ због кршења забране окупљања, уведене да би се спречило ширење коронавируса, портпарол Стејт департмента наводи да САД снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вере или убеђења.

„Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом“, навео је Стејт департмент.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против девет свештеника будимљанско-никшићке епархије зато што су 12. маја у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима, саопштили су тужиоци у суботу, подсетио је Глас Америке.

Наводи да су због хапшења свештеника, који су пуштени из притвора после задржавања од 72 сата, прошле недеље организовани протести широм Црне Горе.

РТС

Коментари: