Немачки шпијуни остају без посла: Први пут да Уставни суд доноси такву одлуку

Немачки шпијуни остају без посла у иностранству, пошто им је Уставни суд те земље забранио да шпијунирају странце ван граница Немачке.
Немачки шпијуни остају без посла: Први пут да Уставни суд доноси такву одлуку

Уставни суд Немачке донео је одлуку да је немачка обавештајна служба БНД прекршила устав шпијунирањем интернет података и телефона странаца у иностранству и прогласио такав чин неуставним, преносе немачки медији.

Одлука је донета на основу жалбе новинара из иностранства, а ово је први пут да се Уставни суд прогласио надлежним за операције које обавештајна служба спроводи ван Немачке.

Како је наведено у пресуди, шпијунирањем и надзором телефона и интернета странаца ван Немачке, БНД је прекршио слободу штампе и право на приватност у телекомуникацијама, што је гарантовано немачким уставом.

„Немачке државне службе обавезне су да поштују основна уставна права не само на немачкој територији“, неведено је у пресуди, додајући да су потребне даље заштитне мере и надзор.

Тако ће немачке власти морати да промене амандман на закон о БНД, донет 2017. године, којим је легализовано надгледање телекомуникација у иностранству, чак и без основа сумње да се припрема неко дело које би могло да угрози безбедност Немачке.

Aмандман је донет после афере у којој је откривено да амерички обавештајци надгледају интернет саобраћај у Немачкој, а да је и БНД слично поступао у иностранству.

На рочишту одржаном у јануару, Хелга Браун, шеф кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекла је да је надзор над комуникацијама од великог значаја како би се спречили напади првенствено на немачку војску и иностранству.

Уставни суд Немачке нагласио је у пресуди да немачка власт мора да промени спорни амандман до следеће године.

Спутњик

Коментари: