Неочекиване последице пандемије – Немцима све дража Кина, САД све омраженије

Став Немаца према Сједињеним Америчким Државама постао је негативнији од појаве коронавируса, док је однос према Кини бољи него што је био, показује анкета непрофитне фондације „Коербер“.
Неочекиване последице пандемије - Немцима све дража Кина, САД све омраженије

Чак 73 одсто од 1.000 Немаца који су учествовали у анкети, рекло је да им је мишљење о Сједињеним Америчким државама горе због тренутне здравствене кризе изазване коронавирусом.

Као контраст, 36 одсто испитаника је рекло да сада има лошије мишљење о Кини, земљи где се коронавирус првобитно појавио.

Док један од четири испитаника истиче да има позитивнији став према Кини него раније, 71 одсто испитаника је сагласно са тврдњом да је Кина могла бити транспарентнија по питању управљања кризом.

Промена ставова значи да само 37 одсто Немаца и даље жели ближе везе са Сједињеним Државама, што је знатно мање од 50 одсто, колико их је било током последњег истраживања спроведеног у септембру 2019. године.

У поређењу са тим податком, 36 одсто Немаца се залаже за блиске везе са Кином, што је евидентан пораст у односу на претходних 24 одсто.

„Растуће скептицизам Немаца према Сједињеним Америчким Државама је забрињавајући тренд који би доносиоце политичких одлука с обе стране Атлантика требало да подстакне на размишљање „, рекла је Нора Милер, експерткиња за међународе односе из фондације „Коербер“.

Дојче Веле

Коментари: