Русија: Фалсификују податке

Извештај групе експерата Комитета Савета безбедноси УН за Либију а који се тиче наводног присуства „руских плаћеника“ у тој земљи састављен је од непроверених или фалсификованих података, изјавио је на седници СБ УН представник Русије при светској организацији Василиј Небензја.

Русија: Фалсификују податке

Пре две недеље западни медији објавили су поверљив извештај експерата у којем се тврди да су припадници групе „Вагнер“ и неких других присутни у Либији и да подржавају Хафтарове снаге.

Током данашњег заседања у Савету безбедности, заменик британског амбасадора Џонатан Ален је навео да је Лондон забринут због извештаја о томе. Како је рекао, активности ове групе настављају да продубљују конфликт и продужавају патње либијског народа.

„Чули смо бројне спекулације које се тичу тзв. ‘руских плаћеника’. Представник Велике Британије је на врло оригиналан начин на њих пребацио одговорност за све проблеме у Либији. Желим да подсетим да је извор проблема с којима се Либија данас суочава агресија НАТО која је уништила либијуску државност“, узвратио је руски амбасадор у УН.

Он је, међутим, напоменуо да се његове колеге на данашњој седници праве да ништа не чују и заобилазе тај моменат.

Руска страна, додао је он, изучава извештај, али је већ и прво читање омогућило да се изведу неки закључци.

„Још једном истичемо да руско законодавство не познаје постојање приватне војне организације. Експерти у извештају чак и изводе из руског закона тумаче нетачно и слободно“, указао је амбасадор.

Највећим делом, извештај је заснован на непровереним или фалсификованим подацима с циљем да се дискредитује политика Русије по питању Либије, истакао је Небензја.

Он је додао да се аутори извештаја служе изворима сумњивог карактера који директно имају интересе у либијском конфликту.

„Многе тврдње, а посебно оне које се тичу руских држављана који се помињу у извештају, нису доказане. Људи који се наводно боре у Либији, уопште нису изашли из наше земље. Тзв. ‘рањени’ су потпуно здрави. Све је то доступно и може се проверити“, истакао је Небензја и додао да је симптоматично да су спискови из извештаја ископирани из украјинске базе података „Миротворац“ .

„Још један фалсификат – приложене су фотографије из Сирије као да су из Либије“, додао је амбасадор.

Понављамо, каже он, да Руса у Либији нема али нам је, зато, познато присуство страног војног персонала из више земаља.

Спутник

Коментари: