Вучић: У Црној Гори политика се меша у унутрашње уређење цркве

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да држава Србија потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривија, јер, поручио је, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили.

Вучић: У Црној Гори политика се меша у унутрашње уређење цркве
Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Вучић је приметио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија меша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умешали не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

„Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима”, казао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је истакао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

Патријарх Иринеј: План да у Црној Гори нема СПЦ, нити српског народа

Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, „у односу на ове данашње”.

„Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ, знамо на који начин трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори”, поручио је патријарх, преноси Танјуг.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј.

Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у Црној Гори који живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у Црној Гори и њене светиње, које су све српске светиње.

Политика

Коментари: