Америка излази из Споразума о отвореном небу

Амерички дневник „Њујорк тајмс“ објавио је, позивајући се на високо рангиране званичнике у америчкој администрацији, да ће званични Вашингтон у петак обавестити Русију о изласку из Споразума о отвореном небу. У руском Министарству спољних послова истичу да нису обавештени о томе али да би то био трагичан корак.

Америка излази из Споразума о отвореном небу

Амерички лист пише да излазак Америке из овог Споразума може да значи да амерички председник Доналд Трамп нема намеру да продужи основни Споразум између РФ и САД о мерама за даље смањење и ограничење стартешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) који истиче 2021.

Споразум о отвореном небу је потписан 1992. године и сматран једном од кључних корака у обнови и јачању поверења у Европи после Хладног рата.

Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Америчка агенција АП наводи да је Вашингтон већ обавестио своје међународне партнере о одлуци да изађе из овог споразима. Како наводи агенција, америчке власти су се одлучиле на овај корак због тога што Русија крши своје обавезе.

У руском Министарству спољних послова истичу да такве информације нису добили али да би излазак САД из Споразума био трагичан корак јер се ради о кључном документу којим се обезбеђује поверење у Европи.

Спутник

Коментари: