Дачић: Црногорска власт измишља да се Србија меша у унутрашње ствари

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је очигледно да је црногорска власт одабрала да у српском народу види реметилачки фактор и да зато стално измишља да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе и да има нешто против њеног самосталног пута.

Дачић: Црногорска власт измишља да се Србија меша у унутрашње ствари
Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

Ивица Дачић је на Студију Б рекао да је Србија била веома уздржана и трудила се да не заоштрава ситуацију са Црном Гором, али да је Црна Гора реаговала изузетно агресивно, оптужбама да се ми наводно мешамо у њене унутрашње ствари.

Подсетио је да је рекао да се плаши да не дође до братоубилачког рата што, каже, ника није било између Срба и Црногораца.

Дачић је рекао да што се Србије тиче, историјска је чињеница да између себе не само да нисмо никада ратовали, него није било никаквих сукоба, и да о томе говори читава наша историја, књижевност и гусле.

„Јуче сам видео и умро сам од смеха кад је то дошло дотле да гусле певају о Црној Гори и НАТО-у. То је новокомпонована гусларска песма, све песме су биле везане за историју, херојску борбу против Турака“, каже Дачић.

Србија не може да ћути и жмури на проблеме српског народа

Поручио је да Србија не може да ћути и жмури на проблеме српског народа, те да нема ништа против тога да свако бира свој пут.

„Једино што нас занима у овом проблему је питање положаја српског народа и СПЦ. Српски народ тамо није национална мањина, има више од 28 одсто“, рекао је Дачић и навео да без обзира на толики проценат Срба у укупном становништву Црне Горе нема их у државним организма, нити међу министрима и амбасадорима.

Напоменуо је да данас у модерном свету, свидело се то некоме или не, питање људских права, па и права народа и верских заједница више није унутрашње питање, већ универзално питање које занима све.

РТС

Коментари: