Гајзер: Балкан ће у наредним месецима постати опет врло битан за велике силе,

Словеначки аналитичар и професор геополитике Ларис Гајзер наводи да ће Балкан у наредним месецима постати опет врло битан за велике силе.

Гајзер: Балкан ће у наредним месецима постати опет врло битан за велике силе,

Наводи и да ће утицај САД бити појачан док ће кинеска спољна политика претпрети последице због пандемије коронавируса, и истиче да је именовање Лајчака и Бореља за дијалог о Косову погрешан потез ЕУ.

„Уз актуелну кризу, Балкан ће постати још важнији за велике силе. Глобална трења између Кине и САД ц́е се појачати и с обзиром на то да је Кина желела да продре, како би дестабилизовала системе ЕУ и НАТО, преко Балкана и централне Европе, нормално је да ц́е Вашингтон сада покушати да се снажно супротстави реакцији користећи кинеске слабости. Кинеска инострана политика претрпец́е дуготрајне последице услед кризе изазване пандемијом ковида 19, а Балкан ц́е постати један од главних фронтова за САД. У оквиру таквог сценарија, мислим да је очигледно да би САД желеле да се косовски чвор брзо реши“, наводи он за КосовоОнаљн.

На питање да ли је сада уопште могуће очекивати конференцију какву су пре пандемије припремали званични Париз и Берлин, одговара да је то мало вероватно.

„Конференција би могла бити могуц́а, али је мало вероватно да ц́е се ускоро организовати. ЕУ је претрпела кризу унутар кризе и мора се пре свега стабилизовати. Због недостатка одговарајуц́ег одговора на италијанску и шпанску кризу, ЕУ је ојачала општу перцепцију важности појединих држава губец́и прилику да се заувек усидри у нашој заједничкој судбини“, каже он и додаје:

„Ковид 19 је убрзао процесе преобликовања међународног поретка. Раније су ЕУ и пре тога ЕК били пројекти важни за САД након Другог светског рата. Сада је Брегзит заједно са немачком доминацијом у Европи разлог за дубље, обновљено ангажовање Вашингтона у нашем регионалном балансу снага. Свака конференција је добродошла као разјашњење у вези са опцијама, али свака будуц́а конференција о Косову биће далеко од француско-немачке идеје“.

Б 92

Коментари: