Марибор други пут забраниo концерт Томпсона

Мариборска општинска управа други пут је забранила концерт хрватског контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, који је у Марибору требало да буде одржан пре три године, али је на препоруку полиције забрањен, пише загребачки Вечерњи лист.

Марибор други пут забраниo концерт Томпсона

Након што је концерт први пут забрањен, организатор Милан Трол жалио се словеначком Управном суду, који је прошле године жалбу прихватио и предмет послао на поновно одлучивање. А онда је мариборска општинска управа у поновљеном поступку донела исту одлуку, коју је овај пут и исцрпно образложила, наводи лист.

Општинска управа на 55 страница одлуке наводи опсежна објашњења полиције и Европола, нудећи и свој поглед на историју усташтва у Другом свјетском рату, јављају словеначки медији.

Управа је у поновљеном поступку позвала полицију да допуни предлог за забрану концерта са доказима да Томпсон велича усташтво, као и одлукама Канаде, Холандије, Швајцарске и Аустрије, за које полиција наводи да су раније забраниле Томпсонове наступе.

Полиција је у одговору приложила снимке Томпсонових наступа и документацију о инцидентима и узвикивању усташког поздрава на наступима, одговоре других европских држава, као и одлуке хрватских судова у сличним примјерима, став у предмету фудбалера Јосипа Шимунића Европског суда за људска права /који је одбио тужбу Шимунића против државе Хрватске јер је осуђен због усташког поклича „За дом спремни!“ 2013. године/ и мишљење хрватске правобранитељке.

Општинска управа је од Музеја народног ослобођења у Марибору затражила податке о усташком покрету и логору Јасеновац, о којем је певао контроверзни певач, а музеј је доставио податке о словеначким жртвама тог логора.

Полиција у свом одговору закључује да би Томпсонов концерт у Марибору без дилеме угрозио људска права етничких заједница – Срба, Рома и Јевреја – које су у релативно великом броју присутне у Марибору, преноси Вечерњи лист.

РТРС

Коментари: