Срђан Дармановић: Подгорица неће дозвољавати да се Београд меша у унутрашња питања под плаштом наводне угрожености Срба у Црној Гори

Црногорски министар спољних послова Срђан Дармановић изјавио је да Подгорица неће дозвољавати да се Београд меша у унутрашња питања државе под плаштом наводне угрожености интереса Срба у Црној Гори.

Срђан Дармановић: Подгорица неће дозвољавати да се Београд меша у унутрашња питања под плаштом наводне угрожености Срба у Црној Гори
Срђан Дармановић

У интервјуу за Побједу Дармановић је рекао да је у Србији почела предизборна утакмица и да је зато реално очекивати додатно заоштравање веома негативног наратива према Црној Гори, који се, према његовим речима, већ сад обилато користи.

 „Црна Гора је пре свега градјанска и секуларна држава, утемељена на Уставу и законима. У Црној Гори нису били и никада неће бити угрожени народи, наравно ни српски, и свака друга тврдња је неутемељена и штетна за све, осим за предизборне калкулације у нашој и суседној држави. А можда штетна чак и за њих“, казао је Дармановић.

Он је навео да је Црна Гора „и до сада увек сразмерно и у складу с добром дипломатском праксом предузимала дипломатске кораке“.

„Евентуално заоштравање односа зависиће само и искључиво од понашања наших суседа. Ипак се надам да до тога неће доћи“, рекао је Дармановић одговарајући на питање да ли ће Црна Гора преузети додатне дипломатске кораке.

На питање како доживљава изјаве шефа српске дипломатије Ивице Дачића да су „тензије у Црној Гори скоро довеле до братоубилачког рата Срба и Црногораца“ и да је „велика лаж“ да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе, Дармановић је рекао да је врло неодговорно кад се примена епидемиолошких мера, којима се чувају животи и здравље градјана, користи као јефтина, али нимало наивна платформа за распаљивање политичких страсти и стварање атмосфере напетости.

„То не може бити образац добронамерне политике ни у сопственој, а камоли у другој, суседној земљи за коју још тврдите да је пријатељска и братска. Па све то још зачините ни мање ни више него тезом о братоубилачком градјанском рату који само што није почео! То није начин на који говоре пријатељи и наводно партнери на европском путу, а још мање стил и вокабулар министара и високих дипломата“, казао је Дармановић.

Поводом хапшења епископа Јоаникија и осам свештеника Српске православне цркве у Црној Гори због кршења мера за сузбијање корона вируса, Дармановић је рекао да су државни органи поступали коректно и професионално.

Упитан да прокоментарише изјаве министара одбране Србије Александра Вулина да је Црна Гора „извор нестабилности у региону“, Дармановић је рекао да не зна да ли их треба и примећивати, а камоли на њих реаговати.

Поновио је да Црна Гора жели добре односе са Србијом, сличне онима које има са осталим земљама региона, а који приличе зрелим демократским системима.

Бета

Коментари: