Захарова: Постоји намера да се унесе раскол у православни свет на Балкану

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Саборне цркве у Никшићу, истакавши да се ради о намери да се унесе раскол у православни свет и уништи јединство духовног пространства на Балкану.

Захарова: Постоји намера да се унесе раскол у православни свет на Балкану
Марија Захарова (Фото: Лола Ђорђевић)

Она је на редовном брифингу за новинаре подсетила да су они ухапшени под изговором да су литијом на дан Светог Василија Острошког прекршена правила карантина и навела да се потом огласио и амерички Стејт департмент саопштењем у којем је истакнут значај поштовања људских права у верској области и пружена подршка оштрим мерама црногорских власти.

„Што је тешко разумети. Таква саопштења, по нашем мишљењу, сведоче о томе да у Вашингтону црквену тематику тумаче кроз призму геополитике. А ради се о очигледним намерама да се унесе раскол у православни свет, да се уништи јединство духовног пространства на Балкану“, истакла је Захарова.

Ескалација напетости у Црној Гори је испровоцирана грубим мерама црногорских власти према СПЦ и њеним верницима и то изазива озбиљну забринутост, додала је она.

Како је истакла, Москва је уверена да је потребно сва питања, све проблеме решавати у оквиру конструктивног дијалога уз поштовање стандарда, правила и норми који су предвиђени међународним документима и правом канонске цркве и њених верника.

Пренебрегавање њиховог мишљења и вештачко раздвајање људи, верника, укључујући и подло мешање споља, могло би да има озбиљне последице по регион.

Спутник

Коментари: