Чувени украјински зид на граници са Русијом пропада: Граде га од 2015. године, а сада одлажу његову изградњу

Украјина намерава да одложи четири године реализацију пројекта „Зид“ за подизање одбрамбених утврђења на граници са Русијом и да изградњу заврши до 2025. године, саопштила је јавна организација „Стејт Воч“ позивајући се на Државну граничну службу.

Чувени украјински зид на граници са Русијом пропада: Граде га од 2015. године, а сада одлажу његову изградњу

„Према информацијама које организација добила од Државне пограничне службе, планирано је да се реализација пројекта планира одложи за још четири године и заврши до 2025. године“, наведено је у саопштењу.

Истиче се да је потреба за продужењем рока за реализацију пројекта настала услед смањења финансијских средстава, као и због повећања трошкова грађевинског материјала, рада и услуга.

Раније је Национални биро за борбу против корупције у Украјини саопштио да је због сумње да су проневерили државна средства, која су намењена пројекту, приведено седам особа, међу којима су били запослени у граничним службама и представници уговорних предузећа. Касније је судском одлуком свим притвореницима одређен притвор са могућношћу кауције.

Подсетимо, у мају 2015. године тадашњи премијер Украјине Арсениј Јацењук обавестио је јавност о почетку реализације пројекта изградње „реалне државне границе“ са Русијом. Пројекат је добио радни назив „Зид“, али су име убрзо променили у „Европски талас“.

Тај зид је подразумевао решетку и бодљикаве жице, али и ровове. Украјинска влада је укупну вредност „зида“ проценила на четири милијарде гривни (148 милиона долара по тренутном курсу).

 

Спутњик

Коментари: