Десет потписница жали због повлачења Америке из „Отвореног неба”

Десет земаља чланица потписница споразума „Отворено небо” изразило је жаљење због најаве да ће се Сједињене америчке Државе повући из тог споразума, о чему у Бриселу расправљају амбасадори чланица НАТО.

Десет потписница жали због повлачења Америке из „Отвореног неба”
Авион „Локид Мартин“ Ф-16 –

„Жалимо због најаве америчке владе да намерава да се повуче из споразума Отворено небо, иако делимо забринутост у погледу руског спровођења одредби тог споразума”, стоји у писму које су потписали министри спољних послова десет земаља чланица НАТО.

Писмо су потписали Белгија, Чешка, Финска, Француска, Италија, Луксембург, Холандија, Немачка, Шпанија и Шведска, преноси Хина.

Потписници су најавили да ће наставити да спроводе споразум, који има јасну додату вредност за у сфери конвенционалне контроле наоружања и безбедносне сарадње.

„Потврђујемо да тај споразум остаје функционалан и користан”, каже се у писму и додаје да ће земље наставити да ангажују Русију у спровођењу споразума „као што је раније одлучено међу савезницима и осталим европским партнерима како би се решила отворена питања, као што су неоправдане рестрикције за летове изнад Калињинграда”.

„Наставићемо да тражимо од Русије да укине те рестрикције и настави дијалог са свим странама”, каже се у писму, преноси Танјуг.

Русија и САД се већ неко време међусобно оптужују за кршење споразума.

Амерички председник Доналд Трамп је још крајем прошле године наговестио да намерава да изађе из споразума.

Амерички званичници су јуче навели да Русија непрестано крши одредбе споразума и да ће се САД и формално повући из њега за шест месеци, након чега је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сазвао хитни састанак Савета алијансе, који чине амбасадори земаља чланица.

Споразум Отворено небо склопљен је 1992. а ступио је на снагу 2002. године.

Потписало га је 35 земаља и он омогућава земљама потписницама да изводе опсервацијске летове изнад територија земаља потписница.

Споразум доприноси транспарентности што би требало да јача поверење земаља потписница у сарадњи, а у вези са безбедносним питањима. Од његовог ступања на снагу забележено је више од 1.500 опсервацијских летова.

 

Politika

Коментари: