Кинеска обавештајна служба ће покварити западне планове за Хонгконг

На територији Хонгконга могу се појавити локалне базе кинеских специјалних служби, што подрива антивладине активности локалних радикала које подржава Вашингтон, пренела је агенција Ројтерс.

Кинеска обавештајна служба ће покварити западне планове за Хонгконг

„Предлог да се у Хонгконгу уведе закон о националној безбедности могао би довести до чињенице да специјалне службе успоставе базе у глобалном финансијском центру“, наводи се у извештају.

Према агенцији, западне дипломате успротивиле су се одлукама Пекинга, тврдећи да би закон безбедносним и обавештајним снагама могао дати „овлашћења које би могле угрозити права и слободе“.

Шеф администрације у Хонгконгу, Кери Лам, уверава да закон неће утицати на права обичних грађана и неће угрозити независност правосуђа.

Као што је Њуз фронт раније објавио, кинеска влада уводи хонгконшки закон о националној сигурности. Документ, између осталог, криминализује страно мешање и подрива државну моћ у овом административном региону Кине. Стога је спровођење антивладиних активности овде сложено, што је већ изазвало критике од стране Сједињених Држава.

Коментари: