Лукашенко: Белорусија ће направити нову ракету, домета до 300 километара

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да држава треба да направи ракету, домета 300 километара.

Лукашенко: Белорусија ће направити нову ракету, домета до 300 километара
Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

Лукашенко се упознао са развојним програмима војног предузећа „ОКБ ТСП“ у Мачуличшах. Тамо су му саопштили да се у Белорусији склапају кинеске ракете, прави сопствено оружје, домета до 300 километара. Међутим, за сада се не говори када ће она бити и готова.

„Треба нам своја ракета. Нико нам је неће само тако дати. Још нам се посрећило да се договоримо са Кинезима и за то им се треба захвалити. Међутим, даља зависност је недопустива“, рекао је Лукашенко.

Он је додао да Белорусија, као мирољубива држава, неће правити интерконтиненталне балистичке ракете.

„Ми унапређујемо своју војску. Наравно, не намеравамо да се бавимо глобализмом, да заузимамо туђе државе. Ми смо мирољубива држава. Нико и не показује такво интересовање према нама. Зато нема смисла да правимо интерконтиненталне балистичке ракете са нуклеарним оружје. Ми то и не можемо да правимо. Треба да се орјентишемо на оно што је могуће“, рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је нагласио да је стратешки задатак земље у сфери одбране да у случају агресије нанесе велику штету противнику.

„Треба да покажемо, да они који, не дај боље, помисле да ратују са нама, схвате да можемо достојно да одговоримо. Најбољи одговор, са тачке гледишта наоружања, су прецизне ракете“, закључио је Лукашенко.

 

Спутњик

Коментари: