Москва: Постепено ублажавање мера

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин најавио је прву фазу ублажавања мера у Москви, које су уведене половином априла у циљу сузбијања ширења вируса корона.

Како се наводи на сајту градоначелника руске престонице, у Москви су успели да избегну најгоре сценарије развоја ситуације.

„Број регистрованих случајева заразе је почео да опада. Сматрам да у овим условима можемо наставити са постепеним ‘отварањем’ привреде и радом градских организација“, истакао је Собјањин.

Он је додао да је ситуација са вирусом корона у Москви позитивна, у болницама је све мањи број пацијената.

„Тренутно је ситуација у Москви прилично позитивна. С обзиром на огроман број тестирања, тестирамо око 50.000 људи дневно, број оболелих буде између две и по и три хиљаде. То је, наравно, много, али то је ниво од пре месец дана. На врхунцу болести бележили смо више од 6.000 заражених. Број оболелих је два пута мањи. Јасно је да не откривамо све заражене, али то је озбиљан показатељ“, објаснио је градоначелник руске престонице.

Он је додао да у московским болницама примају све мање тешко болесних.

„Веома је важно то што у наше болнице стиже све мање пацијената. Притом, број отпуштених је данас скоро двоструко већи од броја људи који су примљени на болничко лечење“, додао је Собјањин.

Према његовим речима, 20-30 одсто од укупног броја кревета у ковид-болницама је слободно, и тај проценат је сваки дан све већи.

За протекла 24 часа у Москви је регистровано 2.913 нових случајева вируса корона, док је 3.746 пацијената пуштено из болница.

Руска престоница је и даље на убедљивом првом месту по питању броја оболелих, будући да је на другом месту Московска област са 892 случаја, а Санкт Петербург на трећем са 408 случајева.

Спутник