Немачка: Покушаћемо да убедимо САД да још једном размисле о одлуци

Немачка ће заједно с партнерима покушати да убеди америчко руководство да још једном размисли о изласку из Споразума о отвореном небу, рекао је шеф немачке дипломатије Хајко Мас.

Немачка: Покушаћемо да убедимо САД да још једном размисле о одлуци

„Излазак САД из Споразума озбиљно ће утицати на смањење зоне његове примене и општи режим Споразума ће ослабити. Одлука САД ће ступити на снагу после шест месеци. Ми ћемо с партнерима, истомишљеницима, интензивно радити на томе да америчко руководство још једном размисли о одлуци“, навео је немачки министар.

Поводом одлуке америчке администрације из НАТО-а за сутра најављују ванредни састанак сталних представника земаља-чланица, преноси Спутњик.

Уједињене нације саопштиле су да су забринуте због, како кажу, ерозије режима контроле наоружања између САД и Русије.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик нагласио је да је Споразум користан за целу међународну заједницу, посебно када је реч о питању обуздавања трке у наоружању и овакви потези могу да довести до дестабилизације.

Претходно је председник САД Доналд Трамп изјавио је да ће Америка изаћи из Споразума о отвореном небу, због тога што га Русија крши.

„Мислим да смо у веома добрим односима са Русијом, али Русија се није придржавала споразума. Док не почну да га се придржавају, ми ћемо изаћи. Али постоји веома добра шанса да постигнемо нови споразум или учинимо нешто да поново заједно вратимо овај споразум“, рекао је Трам новинарима.

 

Коментари: