Русија: Украјина је сама крива због губитка Крима

Украјина је својом кривицом отворила пут ка референдуму по питању присаједињења Крима Руској Федерацији 2014. године, изјавио је стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја, преноси Спутњик.

Русија: Украјина је сама крива због губитка Крима

„Како би сви разумели шта се догодило, потребно је разумети чија је то кривица. Отворите очи, схватите шта се догодило у Кијеву те 2014. године и шта је довело до референдума“, рекао је он током састанка Савета безбедности УН када су Немачка, Француска и Чешка поново оптужиле Русију због наводне „анексије“ Крима.

Небензја је такође рекао и да Украјина нема кога другог да криви сем себе саме.

„На жалост, гаранти споразума који је тадашњи председник Украјине Виктор Јанукович потписао са опозицијом биле су Немачка, Француска и Пољска, међутим све те гаранције биле су прекршене сутрадан када је исти тај Јанукович био приморан да бежи“, навео је Небензја и појаснио да је управо тај тренутак и био пресудан за све што се догодило на полуострву.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Коментари: