Ирански танкери се приближавају Карибима

Флотила пет иранских танкера са 1,5 милиона барела нафте преко потребне Венецуели приближава се Карибима, а први брод би требало да уђе у воде Венецуеле у недељу, показују подаци за праћење бродова компаније „Рефинитив Ејкон“.

Ирански танкери се приближавају Карибима

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино најавио је раније да ће танкере дочекати ратна морнарица у ексклузивној економској зони која се простире 370 километара од њене обале, како би спречила евентуални покушај САД да их заустави.

„Кад уђу у нашу економску зону, пратиће их бродови и авиони војске Венецуеле да их поздраве и захвале иранском народу на сарадњи и солидарности“, рекао је Падрино.

САД, које су увеле санкције Венецуели и Ирану разматрају реакцију на ову испоруку, рекао је високи неименовани амерички званичник, преноси Ројтерс.

Америчка морнарица појачала је присуство у Карипском мору због, како је саопштила, акција сузбијања кријумчарења наркотика. А портпарол Пентагона Џонатан Хофман рекао је јуче да не зна за било какве операције везане за иранске танкере.

„Настављамо да говоримо да Иран и Венецуела крше међународне санкције према обе земље овом испоруком“, рекао је он новинарима.

Спутник

Коментари: