Митрополија црногорско-приморска: Престаните са гоњењем Цркве, не дамо светиње!

Већ месецима траје отворена кампања против Цркве, епископа, свештенства и вјерујућег народа у Црној Гори. Антиуставни и нецивилизсцијски закон о слободи вјероисповијести био је јасан и конкретан корак којим се владајућа већина отворено декларисала као антихришћанска, нарочито антиправославна. Доба коронавируса је показало да је власт и богоборна и да јој ништа није свето. Затварање православних храмова, полицијске опсаде, забрањивање верницима да улазе у њих, спречавање свештеника у обављању својих верских обреда и на крају хапшење и притварање свештеника и владике су поступци који Црну Гору полако претварају у државу која више личи на тоталитаризам Енвера Хоџе него на савремену и демократску државу. Обраћања најодговорнијих људи у држави само су потврдила да све ове акције нису производ случајности и некоординације, ваћ смишљен и опасан план обрачуна са Православном Црквом, казали су из Митрополије црногорско-приморске и додали:

Митрополија црногорско-приморска: Престаните са гоњењем Цркве, не дамо светиње!

Последњи догађај од синоћ када је нападнут свештеник Никола Радовић испред Парохијског дома у Бару показује да је безбедност епископа и свештеника у Црној Гори озбиљно угрожена. Свештенику Николи је група младића дошла изпред дома, почела да урличе, виче, прети. То је изазвало узнемирење нарочито код мале дјеце и супруге. На молбу оца Николе да се разиђу и иду својим путем почели су да му псују српску мајку и да му пријете помињући да попови убрзо више неће моћи по Црној Гори да се шетају. Ако томе додамо да је најбучнији из те групе био младић исламске вероисповести, онда видимо сву неозбиљност и неодговорност, на првом месту председника Ђукановић и премијера Марковића који цртањем мета владикама и свештеницима стварају амбијент који надамо се нико у Црној Гори не жели. Није ли ово плод Ђукановићеве злонамјерне и нетачне констатације да „Црква увози свештенике“. Случај је пријављен полицији, наводе из Митрополије црногорско-приморске.

Оштро протествујући и осуђујући овакво понашање власти и њихових присталица, позивамо све у држави, а нарочито оне који су најодговорнији, да престану са гоњењем Цркве, епископа, свештенства и верујућег народа, уз молитву да се литије што пре врате, јер се кроз њих очигледно изцељује ово друштво од међусобне мржње и пакости. Одлучни да истрајемо на путу Божијем, ходећи стазама Светих Божији људи, уздајући у њихову помоћ поручујемо још јаче и гласније – Не само светиње!, стоји у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

ИН4С

Коментари: