САД ставиле још 33 кинеске компаније на црну листу

Америчко Министарство трговине саопштило је да додаје 33 кинеске компаније и друге институције на економску црну листу због, како је образложено, кршења људских права и забринутости за америчку националну безбедност који укључују оружје за масовно уништење и друге војне активности, преноси Спутњик.

САД ставиле још 33 кинеске компаније на црну листу

Црна листа најновији је напор администрације америчког председника Доналда Трампа да нападне компаније које су везане за војне набавке и казни Пекинг због поступања са муслиманским мањинама, а до ње долази у тренутку када су лидери Комунистичке партије у Пекингу открили детаље плана о закону о националној безбедности Хонгконгу, преноси Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

Одељење за трговину саопштило је да санкционише девет компанија и институција на основу тога што су „саучесници у кршењима људских права и злоупотребама почињеним у кинеској кампањи репресије, масовног произвољног притвора, принудног рада и надзора високе технологије против Ујгура“ и других.

Одељење за трговину је такође додало 24 владине и комерцијалне организације на економску листу због омогућавања набављања ствари које, како се наводи, може користити кинеска војска.

Коментари: