Захарова: Америка намерно руши систем стратешке стабилности

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Сједињене Америчке Државе намерно руше систем стратешке стабилности, јер сматрају да на такво понашање имају ексклузивно право.

Захарова: Америка намерно руши систем стратешке стабилности
Марија Захарова (фото: Лола Ђорђевић)

Марија Захарова је за руску телевизију Русија 1 рекла да стратешка стабилност и сви пратећи докумети представљају правни оквир за активности држава, а да су САД то систематски уништиле, наводећи као пример споразум о нуклеарним снагама средњег домета и одбијање ратификације уговора о нуклеарном тестирању, преноси Тас.

„Дакле, ово нису пуке речи, то су чињенице које показују да САД намерно руше систем стратешке стабилности“, рекла је Захарова.

Русија је потврдила своју намеру да примени Споразум о отвореном небу, о чијој ће се судбини одлучивати на конференцији НАТО земаља чланица.

Амерички председник Доналд Трамп најавио је у четвртак да ће се САД повући из Споразума о отвореном небу, који предвиђа инспекцијске летове преко територија земаља чланица споразума ради праћења војних активности.

Танјуг

Коментари: