САД забраниле улазак странаца из Бразила због коронавируса

Председник САД Доналд Трамп забранио је улазак странаца који долазе из Бразила, земље која је друга на свету после САД-а по броју потврђених случајева коронавируса.

САД забраниле улазак странаца из Бразила због коронавируса

Трамп је већ раније забранио улазак у САД путницима из Кине, Европе, Велике Британије и Ирске и у мањем обиму из Ирана. Није предузео потезе да забрани путовања из Русије која има трећи највећи број заражених коронавирусом на свету.

Трамп је прошле недеље рекао да разматра да ограничи путовања из Бразила.

Представница за штампу Беле куће Кејли Макинани рекла је да овај корак објављен синоћ представља још једну Трампову одлучну акцију да заштити земљу.

САД воде у свету са више од 1,6 милиона потврђених случајева коронавируса а број умрлих, како се очекује, ове недеље прећи ће 100.000, према подацима референтног универзитета Џонс Хопкинс.

Бразил, сада најтеже погођена латиноамеричка земља, је други са више од 347.000 заражених и преко 22.000 умрлих. Трећа је Русија се преко 344.000 пријављених случајева заразе и више од 3.500 умрлих.

„Данашња одлука ће помоћи да се осигура да страни држављани који су били у Бразилу не постану извор додатних инфекција у нашој земљи“, рекла је Макинани.

Фелипе Мартинс који саветује бразилског председника Жаира Болсонара о међународним питањима рекао је да се САД опходе према Бразилу као што су се опходиле према другим земљама са много становника, да америчка влада следи претходно установљене квантитативне параметре и да нема ништа конкретно против Бразила.

По његовим речима медији преувеличавају Трампову забрану.

Бразилски председник Болсонаро стално умањује опасност коронавируса и јуче је изашао међу стотине својих присталица у Бразилији.

Бета

Коментари: