Тајмс: Превара с визама омогућила Пакистанцима да користе БиХ као улаз у ЕУ

Чини се да хиљаде пакистанских миграната користи задња врата кроз БиХ како би ушли у ЕУ, стварајући политичку и дипломатску кризу у овој подијељеној балканској земљи. Овако почиње текст лондонског Тајмса, једних од најстаријих и најутицајнијих новина у Великој Британији, које су и међу најуваженијим дневним листовима у свету.

Тајмс: Превара с визама омогућила Пакистанцима да користе БиХ као улаз у ЕУ

У тексту се подсјећа да је 3.000 Пакистанаца добило лажне визе преко амбасаде БиХ у Исламабаду, чиме им је омогућено да искористе пречицу на путу из Пакистана у Европу.

Иначе, да би мигранти стигли до БиХ, морали су путовати копном преко Ирана, Турске, Грчке, Албаније и Македоније, за шта су им биле потребне недјеље и хиљаде евра, а све су то радили уз помоћ кријумчара, па су ризиковали хапшење, нападе криминалаца па чак и смрт, наводи Тајмс.

„Али, с визом, могу долетети из Пакистана у Сарајево, прећи границу у Хрватску и даље наставити ка западним земљама ЕУ“ – додају у тексту.

Подсећамо, Тужилаштво БиХ проводи истрагу о питању издавања лажних виза БиХ особама високог миграцијског ризика из Пакистана и Ирака.

РТРС

Коментари: