Клиничка испитивања вакцине против ковида 19 у Русији крајем јуна

Руски Научни центар за вирусологију „Вектор“ планира да почне клиничка испитивања вакцине против вируса корона крајем јуна, изјавио је у интервјуу за листу „Известија“ генерални директор центра Ринат Максјутов.
Клиничка испитивања вакцине против ковида 19 у Русији крајем јуна

Пре тога планирано је да се добију резултати испитивања на животињама и добије дозвола за клиничка истраживања од Министарства здравља Русије.

Максјутов је навео да, пре масовне употребе, вакцина мора успешно да прође лабораторијска испитивања, уђе у производњу и добије дозни волумен. Затим следи читав низ претклиничких и клиничких испитивања, као и регистрација.

Раније је директор Научно-истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург саопштио да су запослени у центру који се директно баве развојем вакцине, као и он сам, већ вакцинисани и развили заштитна антитела.

У Русији се испитивањем вакцине против вируса корона баве и научници Научно-истраживачког института вакцине и серуме у ​​Санкт Петербургу, а многе друге земље баве се испитивањем лекова.

Како је рекао Гинцбург, масовна вакцинација у Русији би могла да почне почетком јесени и траје од шест до девет месеци.

Вирус корона први пут је откривен крајем децембра у граду Вухан у Кини. Почетком марта Светска здравствена организација епидемију вируса корона прогласила је за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до сада заражено 5,59 милиона људи, а више од 347 хиљада је умрло.

У Русији је забележено 353.427 случајева ковида 19, од којих је 118.798 оздравило, а 3.633 умрло.

Спутњик

Коментари: