Лавров: Нећемо „падати у хистерију“ због одлуке Америке о Споразуму о отвореном небу

Русија неће „падати у хистерију“ због одлуке Америке да изађе из Споразума о отвореном небу, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после видео-састанка са колегама из Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
Лавров: Нећемо „падати у хистерију“ због одлуке Америке о Споразуму о отвореном небу

„Максимално избалансирано ћемо анализирати ситуацију, полазећи пре свега од сопствених националних интереса и интереса наших савезника, укључујући Белорусију …“, рекао је Лавров.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је прошле недеље да САД напуштају Споразум о отвореном небу тврдећи да Русија крши споразум.

Лавров је нагласио да је режим летова изнад Калињинградске области који су обухваћени Соразумом у истој равни као режим летова изнад Аљаске. Што се тиче става Русије по питању

летова код Граница Абхазије и Јужне Осетије, у оквиру Споразума, он у складу је с међународним правом.

Када је реч о Калињинградској области после Трампове одлуке огласио се његов саветник за националну безбедност Роберт О` Брајан који је рекао да је та област„бодеж у срцу Европе“.

У интервјуу за немачки „Билд“ О`Брајан је рекао да би географски положај Калињинграду омогућио да постане трговински хаб, центар туризма и контаката Русије и Западне Европе, али су га, нажалост, како каже, руске власти претвориле у затворену војну базу, препуну ракета и савременог оружја.

Спутњик

Коментари: