Косачов о америчким санкцијама руском гасоводу: САД се од глобалне силе претвориле у уцењивача

Под америчким санкцијама већ се налази пола света, али ни Русија ни Кина, чак ни мале земље неће се мењати због Вашингтона, изјавио је председавајући Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

Константин Косачов (Фото: Лола Ђорђевић)

„Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел потврдио је планове Вашингтона да уведе нове санкције пројекту ‘Северни ток 2’. Мере су, наводно, већ одобриле обе партије америчког Конгреса и то без обзира на актуелну председничку предизборну кампању у Сједињеним Америчким Државама“, написао је сенатор на својој страници на Фејсбуку.

Знајући уобичајени интензитет међустраначких сукоба у овом периоду, може се рећи да русофобија чини чуда, сматра парламентарац.

„Али куриозитет изјава политичара била је да је још у фебруару на Минхенској безбедносној конференцији амерички министар енергетике уверавао партнере да Русија неће бити у стању да доврши ‘Северни ток 2’ у условима америчких санкција, јер нема потребну технологију“, додао је он. „Тренутне претње санкцијама сведоче о томе да Американци и даље верују у нас, више него било ко други“, истакао је сенатор.

Према његовим речима, депримира друго ─ брза деградација Америке од глобалне силе, која је давала тон у формирању светских економских институција, у „агресивног похлепног диктатора, коме у арсеналу није остало ништа, осим санкција“. Зато што ове економске репресије не постижу постављене циљеве ─ промену понашања земаља, нагласио је сенатор.

„Чак ни мала Куба се не мења како би удовољила свом огромном суседу. Тим пре то неће радити ни Кина или Русија, иако се под америчким санкцијама сада налази више од половине светског становништва. То значи да циљ није притисак, већ сама штета“, објаснио је Косачов.

Истовремено, сенатор је напоменуо да се наношење значајне економске штете у циљу потчињавања сопственој идеологији не разликује много од „класичног“ тероризма. Сједињене Америчке Државе претвориле су се у највећег уцењивача на свету од којег пате чак и њихови савезници.

Према речима Косачова, интензивирање агресивног понашања САД одвија се у светлу позива многих ауторитативних политичара, укључујући генералног секретара УН, да зауставе санкциону активности, с обзиром на потребу сузбијања заједничке вирусне претње.

„Ово је важно и за Европу, која такође мора да обнови своју економију, због чега је потреба за смањењем трошкова производње и социјалних расхода веома актуелна. Али циљ Сједињених Америчких Држава није да помогне својим партнерима, већ да по сваку цену продају свој скупи гас“, истакао је политичар.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Гасовод ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.

Спутњик