Немци су 1944. године код Неготина потопили 200 бродова: 2021. почиње извлачење 23 пловила

У Србији ће наредне године почети акција вађења потопљених немачких ратних бродова из Другог светског рата у Дунаву код Прахова.

© AP Photo / ASSOCIATED PRESS

Акција ће почети захваљујући уговору који је данас потписан, а који је вредан 1,5 милиона евра. Вађењем потопљене флоте биће унапређена безбедност у пловидби.

Уговор је потписала потпредседница Владе Србије министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић са педставницима Европске инвестиционе банке.

Иначе, како је најављено прошле године, специјализовани рониоци, требало би да зароне у Дунав код насеља Прахово крај Неготина, на место где су Немци 1944. потопили око 200 бродова бежећи пред Црвеном армијом, како би снимили и утврдили колико неексплодираних убојних средстава још тамо „лежи“.

Ти бродови угрожавају међународни пловни пут у том делу Дунава, због чега Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре планира да се до краја 2023. извуку из воде 23 брода која у највећој мери угрожавају саобраћај.

Буџетом за 2020. годину издвојено је 180 милиона динара, које је обезбедила Европска инвестициона банка, а тај новац ће, како је прошле године најавио помоћник министра за водни саобраћај, Вељко Ковачевић, бити употребљен за финансирање подводног снимања и израде техничког извештаја о присуству неексплодираних убојних средстава на бродовима.

Иако се процењује да у том делу на дну Дунава има око 200 немачких бродова, пројекат предвиђа извлачење само 23 пловила која највише угрожавају проток бродова и чамаца.

Одлука о томе да ли ће бродови, након што су више од 70 година провели на дну Дунава, бити изложени као експонат или враћени Немачкој биће накнадно донета.

Пројекат извлачења потопљене немачке флотиле јако је значајан јер је у том делу Дунава, низводно до луке „Прахово“, пловни пут сужен на 180 метара, а присуство та 23 пловила сужава пута на свега 100 метара.

Због тога, немачки бродови угрожавају пловни пут на том делу Дунава, нарочито када је водостај реке низак.

Историја бележи да су нацисти бежећи пред Црвеном армијом 1944. године у операцији „Дунавски вилењак“, по наређењу генерала Валтера фон Штетнера, потопили целу Црноморску флотилу са око 200 патролних чамаца, санитетских бродова и баржи немачке црноморске флоте дуж Ђердапске клисуре.

Спутњик