Лукашенко има историјску улогу у српско-белоруском пријатељству

Изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Белорусији Велко Ковачевић назвао је допринос шефа државе Александра Лукашенка развоју белоруско-српске сарадње историјским. Амбасадор је то изјавио данас на састанку са председником Белорусије, сазнаје БелТА.

Лукашенко има историјску улогу у српско-белоруском пријатељству

„Велика ми је част што сте одвојили време и примили ме у опроштајну посету“, рекао је Велко Ковачевић на почетку састанка. С тим у вези, председник је приметио: „У опроштајну посету – као амбасадор. Као особа, увек можете доћи код нас.“

Обраћајући се Александру Лукашенку, дипломата је изразио мишљење: „Оно што сте ви и бивши председник Србије Николић и актуелни председник Александар Вучић урадили да ојачате и развијете односе између Белорусије и Србије, има историјски значај.“

Србија је једина земља у Европи са којом постоји билатерални споразум о слободној трговини и безвизни режим. У 2019. међусобни трговински промет износио је 148,6 милиона долара (100,4% нивоа 2018. године), извоз – 80,6 милиона долара, увоз – 68 милиона долара.

У Србији раде линије за монтажу трактора МТЗ и аутобуса МАЗ. Међу успешно реализованим пројектима је испорука 33 ватрогасна возила за српско Министарство унутрашњих послова на основу шасије МАЗ. Поред тога, у току су радови на организовању набавке велике серије аутобуса и тролејбуса Минска фабрика аутомобила за Београд. У Белорусији је регистровано 10 организација са учешћем српског капитала.

Поред тога, Белорусија и Србија добро сарађују у међународној арени.

БЕЛТА

Коментари: