Трамп је оборио деонице највећих друштвених мрежа

Сада ће руководство Твитера, Фејсбука и Гугл Алфабета морати бити одговорно за материјале које објављују корисници друштвених мрежа, преноси Ројтерс на чијем је располагању био нацрт уредбе америчког председника Доналда Трампа о пооштравању контроле над друштвеним мрежама.

Трамп је оборио деонице највећих друштвених мрежа
У документу се предлаже ревизија закона којим се интернет платформе ослобађају правне одговорности за материјале које су објавили њихови корисници. Поред тога, Бела кућа намерава да лансира алат који ће људима омогућити извештавање о случајевима онлине цензуре. Убудуће ће подаци бити прослеђени Министарству правде и Федералној трговинској комисији.

Како је Њуз Фронт раније објавио, шеф Беле куће претио је затварањем друштвених мрежа због гушења тамошњег конзервативног става. Чињеница је да је Твитер-ова администрација оценила Трампове објаве као непоуздане.

Декрет би данас требало да буде потписан, међутим, како тврди прес служба, то није планирано у председниковом распореду. Бела кућа одбила је коментаре, напомиње Реутерс.

Могућност пооштравања контрола већ је поткопала положај компанија на тржишту хартија од вредности. Дакле, акције Твиттера пре отварања трговања пале су за више од 4%, Фејсбук – за скоро 2%, Гугл – за 1%.

Њуз Фронт

 

Коментари: