Авиони алијансе надлетали Северну Македонију (видео)

Два америчака и четири грчка војна авиона прелетели су данас Северну Македонију као гест добородошлице овој земљи у НАТО.

Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска је у изјави медијима испред Владе у Скопљу истакла да је данас на македонском небу потвређена теза „И ми смо НАТО!“, а снимак прелета је објавила на Фејсбуку

„Данашња координирана акција наше армије са НАТО командама и ваздухопловним снагама САД показује да интеграција није само политичка, него је реална, војна и одбрамбена. Желим да се захвалим САД на овој акцији којом су нам на делу и видљивим гестом пожелели добродошлицу у Алијансу“, рекла је Шекеринска.

У заједничкој акцији су учестовала два америчка бомбардера Б1 која су долетела из Северне Дакоте и четитри грчка Ф16, који су их сачекали на бугарској граници, те су у заједничкој формацији Повардарјем долетели до Скопља на висини од 1.500 метара.

„Авиони су полетели из Северне Дакоте и после дугог лета ушли су преко бугарске границе, где су их сачекала четири авиона Ф16 грчког ваздухопловства и заједно су у формацији, преко Штипа, Велса, аеродрома Петровец, прелетели преко града Скопља“, рекао је пуковник Валентин Ивановски.

Он је истакао да је ову сложену ваздухопловну операцију снага НАТО алијансе организовала команда за Европу у коју је био укључен и нови македоснки оперативни центар, преноси Б 92.

Амбасадорка САД у Скопљу Кејт Брнс је рекла да САД показују да су ту и да подржавају НАТО и новог савезника у тој алијанси.

„Овај прелет је симбол продубљивања нашег пријатељства. Иако је претходних недеља највећи фокус био на заједничкој борби протов ковида 19, не треба да дозволимо да то замагли истиријско достигнуће ове земље – улазак у НАТО и отпочињање приступних преговора са ЕУ“, рекла је Брнсова.

Северна Макдонија је пуноправна чланица НАТО постала 27. марта ове године, али због епидемије корона вируса нису могле да се одрже паниране свечаности поводом пријема.

Коментари: