Кина запретила САД! Ако не престану да раде ову ствар постаће јако гадно!

Кина је спремна да предузме све расположиве контрамере уколико САД наставе да се мешају у питање Хонгконга, изјавио је званични представник кинеског Министарства иностраних послова Жао Лијан.
Кина запретила САД! Ако не престану да раде ову ствар постаће јако гадно!

„САД би требало истог тренутка да обуставе сва мешања у питања Хонгконга, уколико се то настави, Кина је спремна да предузме све неопходне контрамере“, истакао је он.

Лијан је такође рекао и да САД на тај начин настављају да се на најгрубљи начин мешају у унутрашња питања Кине, те је позвао Вашингтон да обустави све „политичке манипулације“.

Истовремено, кинески дипломата позвао је и све друге земље да се такође суздрже од мешања у питање Хонконга и да поштују суверенитет Кине.

Подсетимо, претходно је амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио Конгресу да Хонгконг више нема аутономију у оквиру Кине, што је било обец́ано 1997. године, када је Велика Британија предала ту територију кинеским властима.

У специјалном саопштењу шеф Стејт департмента је истакао да је „катастрофална одлука Пекинга последњи у низу корака, који у корену подривају аутономију и слободу Хонгконга, као и обец́ања које је Кина дала народу Хонгконга у складу са кинеско-британском Заједничком декларацијом, међународним споразумом који је потписао УН“.

Курир.рс/Спутњик

Коментари: