Аустријски парламент ће забранити Блајбург

Већина странака у аустријском парламенту изјаснилa се данас против усташке комеморације на Лојпашком пољу код Блајбурга, која се одржава сваке године.

Иницијативом странке Зелених, која је коалициони партнер Народне партије Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца, позвана је влада на забрану комеморације у Блајбургу. Иницијативу су подржали ОВП, Социјалдемократска партија (СПО) и Неос, док то није учинила десничарска Слободарска партија (ФПО).

„Министар унутрашњих послова се позива да, уз поштовање свих одредби Повеље о основним правима ЕУ, европске конвенције о људским правима и свих других уставних одредби, размотри све могућности да правним мерама на унутрашњем, билатералном и европском нивоу забрани 2021. и наредних година ултранационалистичко-фашистичку комеморацију у Блајбургу, на територији Аустрије“, наводи се у предлогу резолуције.

Захтев ће бити на дневном реду одбора за унутрашња питања аустријског парламента.

Олга Фоглауер, посланица Зелених, указала је да се њена странка већ годинама залаже за забрану усташке комеморације.

„Имамо историјску одговорност према жртвама нацизма и усташког режима и на основу тога морамо деловати. Заједно желимо да постигнемо да се забрани окупљање усташа на територији Аустрије. Гледање у страну надлежних власти убудуће више не може бити опција“, поручила је она.

Посланица СПО Сабине Шац истакла је да је иницијативом остварен историјски подухват којим би усташко окупљање коначно постало прошлост.

„До сада се чинило само да једна пандемија може да спречи десничарско екстремистички скуп. Радује ме што ћемо успети да забранимо усташко окупљање у Аустрији. То што такав скуп више неће смети да се одржава у Аустрији произилази и из наше историјске одговорности. Радује ме подршка странака и требало би даље заједно да радимо на успостављању заједничке одрживе стратегије против десничарског екстремизма, антисемитизма, расизма у Аустрији“, поручила је Шац.

Посланици Неос Штефани Криспер и Михаел Бернхард указали су да је тешким проговорима постигнут договор око заједничке иницијативе.

„Тиме смо започели окончање ове неприхватљиве манифестације која није усаглашива са антифашистичким основним вредностима наше земље“, казала је Криспер.

Истовремено упозорила је од преурањеног радовања, додајући да ће тзв. „Блајбуршки почасни пук“ сигурно покушати да спроведе сумњиву трансакцију своје непокретности у Блајбургу.

Према њеним речима, планирају да купе кафану у непосредној близини поља на којем се налази усташки споменик, са циљем да још већу површину добије за своја деловања, која је онда приватни посед.

То, како истиче, треба спречити свим средствима на савезном и покрајинском нивоу.

„Добро је да је у последњој минути дошло до померања у дебати о Блајбургу“, казао је Бернхард, додајући да ће се иницијативом поставити смернице како би се усташки циркус окончао.

„Ове године је корона вирус постигао оно што протеклих година нису савезне и покрајинске власти успеле и поред свих апела, а то је да спречи националистичко и неофашистичко окупљање“, рекао је он, апелујући на све странке да у даљем парламентарном процесу подрже иницијативу.

 

Спутњик