Британско држављанство за становнике Хонгконга на лакши начин

Велика Британија је спремна да понуди проширена права на визе и пут до држављанства за скоро три милиона становника Хонгконга, као одговор на намеру Кине да у бившој британској колонији уведе закон о националној безбедности.

Британско држављанство за становнике Хонгконга на лакши начин
протест у Хонгконгу

Министар спољних послова Доминик Раб изјавио је да ће, уколико Пекинг настави, Велика Британија проширити права на 350.000 власника пасоша „британске националности у иностранству“ (БНО).

Министарство унутрашњих послова Велике Британије саопштило је да ће се ова политика применити на све БНО који су тренутно у Хонгконгу, односно много већу групу која броји око 2,9 милиона људи, према подацима британске владе.

„Ако Кина наметне овај закон, истражићемо могућности како да БНО поднесу захтев за дозволу боравка у Великој Британији, и њихов пут ка држављанству“, изјавила је министарка унутрашњих послова Прити Пател, пренео је Танјуг.

Демократски активисти, дипломате и неки из пословног света страхују да ће спорни закон о националној безбедности угрозити његов полуаутономни статус и улогу глобалног финансијског центра.

Кинеске власти и влада Хонгконга тврде да закон не угрожава аутономију града и да ће интереси страних инвеститора бити сачувани.

 

Спутњик

Коментари: