Све тек почиње: Њујорк тајмс о почетку америчког колапса

Сиромаштво, глад, незапосленост, немири, буџет уништен кризом и влада која „гаси ватру бензином“ – ово је савремена Америка, пише Њујорк тајмс.

Све тек почиње: Њујорк тајмс о почетку америчког колапса
© AP Photo / Julio Cortez

Како наводи лист, Сједињене Државе биле су на ивици другог грађанског рата. Потврда тога су немири изазвани самовољом полиције и проширили се широм земље у само неколико дана. Значајно је да нереди нису настали само због убиства Афроамериканца Џорџа Флојдае. Наиме, демонстранти су тражили правду и за Бреона Тајлора, Афроамериканца, кога је полиција убила у марту, упавши у његов стан.

Требало је само неколико месеци да Сједињене Државе захвате пламен револуције, наводи се у чланку. 100.000 жртава епидемије  разоткрили су беспомоћан здравствени систем САД, економску неједнакост, полицијску самовољу и растући национализам.

Историчарка са Универзитета у Мичигену Хедер Ен Томпсон нада се да ће се ситуација смирити. Истовремено, она је уверена да ће до тада Сједињене Државе „преживети тренутак када све постане много стресније“.

Све што се догађа у Сједињеним Државама сугерира да је „економски колапс пандемије тек почео“, пише Њујорк тајмс, јер државе почињу да укидају мораторијум на деложацију, повећане накнаде за незапослене више неће бити исплаћене у јулу, локални  буџет је опустошила епидемија.

„Тамо где људи пропадају, а чини се да нема помоћи, нема вођства, нема јасноће око тога шта ће се догодити, то ствара услове за бес, очај и безнађе, што може бити врло нестабилно“, каже доцент Афричко-америчких студија, са Универзитета Принстон, Кенг-Јамаха Тајлор.

Коментари: