Лукашенко: Како да распродамо предузећа која су градила поколења

Председник Белорусије Александар Лукашенко прокоментарисао је данас предлоге појединих политичара да се приватизују државна предузећа и да се новац усмери на реформе, преноси БЕЛТА.

Лукашенко: Како да распродамо предузећа која су градила поколења
Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

У разговору са радницима Фабрике трактора Минск он је рекао да тај новац не би завршио на реформама него у приватним џеповима.

„Лепо звучи али разумете шта сам рекао. То значи да ће државна имовина коју имамо, укључујући и ову фабрику (у државном је власништву) бити продана сутра, а тај новац биће упућен у неке реформе. Мислим (мислим да ниј прва година, како сам председник): вероватно ће је продати, али новац неће ићи на реформе. То смо већ видели у Русији. Ставиће новац у џепове, будите сигурни „, рекао је шеф државе.

Председник је нагласио да генерална приватизација није његова политика, мада он сам није против продаје државне имовине. „Али прво ми реците колико ћете платити. Размислићу о томе да ли то вреди и да ли желите да продате ово предузеће“, рекао је Александар Лукашенко.

„Често се сећам своје мајке, која ме је учила од детињства. Већ сам постао председник, а она ме је учила свему. Увек ми је говорила од детињства: не дирај туђе. Ово је закон мог живота: све би требало да буде поштено и не смеш дирати туђе.“ – додао је шеф државе. С тим у вези, нагласио је да не може тек тако продати државну имовину: фабрике су стварали колективи људи, претходних генерација.

„Овде је уложен велики труд оних који више нису с нама. Како да то продамо и зашто? Хајде да пробамо да решимо проблем овако: производите робу која ће требати људима. Једино ако лоше радите лоше ћете проћи јер је роба конкурентна“- додао је председник Лукашенко.

БЕЛТА/Њуз Фронт

Коментари: