Ћерка истакнутог демократа учествовала је у погромима – како протиче револуција у САД

Десетине америчких градова били су захваћени немирима изазваним полицијском бруталношћу. Јединице националне гарде распоређене у 15 држава, па чак и у Вашингтону.

Ћерка истакнутог демократа учествовала је у погромима - како протиче револуција у САД

Како је раније објавио Њуз Фронт, немири су почели у Минеаполису, где је полицајац убио Афроамериканца Џорџа Флојда. Приведен је због сумње да је фалсификовао чек на 20 долара. Током хапшења полицајац је почео да притиска колено на Флојдов врат. Рекао је да не може да дише, али полицајац није слушао. Као резултат тога, притвореник је умро.

До данас је уведен полицијски час у 40 градова, укључујући и америчку престоницу. Раније су такве мере предузете 1968. године, када је убијен Мартин Лутер Кинг, млађи, шампион црначких права.

Према Ројтерсу, у Вашингтону су демонстранти испалили ватру право на Белу кућу. Полиција је напала демонстранте, растерујући их сузавцем. У исто време, амерички председник Доналд Трамп, према изворима ЦНН-а, протесте је пратио из бункера. Агенти тајне службе одвели су га у склониште Беле куће када су демонстранти опколили резиденцију. Тамо је Доналд Трамп седео око сат времена.

Насилни нереди забележени су у Бостону, где су мирни протести завршили полицијским нападима.

У Њујорку је током сукоба рањено 30 безбедносних снага, полиција је ухапсила око 350 људи. Међу затвореницима је била и 25-годишња ћерка градоначелника града Била де Бласио-а, демократа и добро познатог либерала. Извори Ројтерса у НИПД-у рекли су да је девојка ускоро пуштена.

У складу с тим, Бил де Бласио уверава да власти истражују полицијску произвољност забележену у бројним видео записима с места догађаја. Конкретно, говоримо о видео снимку који показује како је полицијски аутомобил налетио на гомилу демонстраната у Бруклину.

Сличан инцидент забележен је у Минеаполису, који је започео протесте. Тамо је на блокираном аутопуту због протеста тенкиста налетео на гомилу гомилу. Након тога, бесни демонстранти су се извукли из возачке кабине и претукли га. Тада је мушкарца полиција ухапсила. Према медијским извештајима, инцидент није коштао жртава међу демонстрантима.

Њуз Фронт

Коментари: