Неће бити литија на Тројичидан

У Црној Гори на Тројичиндан неће бити литија улицама градова, чак ни у оним местима где се оне традиционално одржавају поводом храмовних слава, због забране масовних јавних окупљања која је још на снази, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Неће бити литија на Тројичидан

Реагујући на објаве више медија о наводном поновном покретању литија, из Митрополије истичу да ће евентуална обнова литија, као вида црквеног и грађанског отпора неуставном и неправедном Закону о слободи вјероисповијести, бити најављена посредством црквених гласила и ове установе.

Из ове митрополије су истакли да у оригиналној изјави за медије барског свештеника, датој медију који је први објавио ту вест, нема ниједне речи о томе да се на Тројичиндан обнављају поменуте литије, те да је очигледно да је реч о погрешном разумијевању свештеникових речи и учитавању у њих садржаја који није изрекао.

„Он је само подсјетио на вјековни обичај изношења крста Светог Јована Владимира на тај дан и најавио да ће се такав крсни ход обавити и ове године, додавши да се нада да тај дивни догађај може да буде повод властима да допусте наставак литија у цијелој држави“ – навели су из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије су указали да је изношење крста на Румију таквог карактера да тамо не постоје могућности за масовна окупљања.

РТРС

Коментари: